Soms vertellen kinderen in een tekening over moeilijke onderwerpen.

Mijn naam is Jolanda van der Velde – Smit (1961). Sinds 2020 werk ik 3 dagen in de week ( ma, wo en do) als Vaktherapeut beeldend bij de Ruijtershoeve en de overige twee dagen vul ik in met mijn eigen werk als beeldend kunstenaar.

In mijn werk heb ik gemerkt dat de rol van de ouders van de kinderen die bij mij komen heel belangrijk is. Daarom betrek ik heel graag de ouders bij het proces dat het kind tijdens beeldende therapie doormaakt. Zo kan het voorkomen dat ik de ouders uitnodig ook deel te nemen aan Beeldende therapie.

Voor kinderen is het heel natuurlijk om te gaan tekenen of te gaan knutselen, hierin kunnen kinderen ook ervaringen in de echte wereld naspelen. Soms vertellen kinderen in een tekening over moeilijke onderwerpen. Eigenlijk speel/beweeg ik vanuit de beeldende materialen (zoals klei, verf, krijt, steen of hout) met de kinderen mee. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld leren emoties/ spanning en of affecten leren reguleren.

In de periode van 2013 tot januari 2021 heb ik een eigen praktijk voor Beeldende therapie Axis Mundo in Kampen. Ik zag voor mijn eigen praktijk zowel volwassenen als kinderen. In deze periode heeft Charlotte mij gevraagd, enkele kinderen in maximaal 10 therapie sessies beeldende therapie aan te bieden. Dit blijft mogelijk, maar dan in de praktijk van Papillon.

Na een zorgopleiding ben ik eerst naar de kunstacademie in Kamen gegaan, jaren later na een bijzonder voorval heb ik mij in 2010 aangemeld bij de HBO opleiding Creatieve therapie (verkorte route) aan de Stendenhogeschool te Leeuwarden.

Contact opnemen beeldende therapie